Vírusos szemölcsök, uszoda-szemölcsök és a többiek…

Gyermekek körében a humán papillomavírus (HPV) által okozott bőrfertőzés az egyik legelterjedtebb bőrgyógyászati megbetegedés. Világszerte a harmadik leggyakrabban diagnosztizált gyermek bőrgyógyászati kórkép a pattanásos bőr és az ekcéma után. Első alkalommal tizenéves korában fertőződik a lakosság 10-22%-a.

A talpi szemölcs előfordulása megsokszorozódott. A kórokozó a DNS vírusok közé tartozó, humán papilloma vírus, melynek több formája ismert. Különböznek egymástól az általuk okozott fertőzés milyenségében és lefolyásában is.

A közönséges szemölcs (verruca vulgaris) leggyakoribb okozója a HPV 1, 2, és 4, a verruca plana juvenilisé (lapos szemölcs) a HPV 3, 5 és 10. A vírus rendkívül ellenálló, hosszú inkubációs idővel rendelkezik, ezért nehéz maradéktalanul eltávolítani a tárgyak felületéről. A kórokozó általában a bőr sérülésein át jut a mélyebb rétegekbe, de terjedését elősegíti a fertőzött személlyel való direkt érintkezés, valamint olyan környezeti faktorok, mint a bőr felázása uszoda, vagy közösségi zuhanyzók használata során is.

A HPV fertőzés természetes lefolyása során a szemölcs akár spontán visszahúzódhat ép immunitású emberen, azonban minden második-harmadik gyermek esetében a vírus két éven túl is fennmaradhat.

A kezelés során elsődleges a vírusmassza részleges, vagy teljes eltávolítása, a fertőtlenítő ecsetelés, a környező bőr védelme és a gyermekkel együtt lakók védelme is.

Különösen nagy problémát jelent, ha bőrbeteg gyermek ( ekzémás, pikkelysömörös) fertőződik, mert ilyen esetekben nagyobb a kiújulás lehetősége.

Rendelő

Gyermekbőrgyógyászat

1123 Budapest, Alkotás út 39/A fsz. 2.
szalaidr@pediderm.t-online.hu
+ 36 30 / 949 20 72

Pediderm 2003 Kft
Adósz.: 12955213-2-43